AM FĂCUT FACULTATEA LA ”EVENIMENTUL ZILEI”
februarie 16, 2017

AM FĂCUT FACULTATEA LA ”EVENIMENTUL ZILEI”

*Seara în care s-a scos numărul 0 din ”Evenimentul Zilei”. Mă recunoașteți ? Peste câteva zile începea drumul spre cele 600.000 de exemplare vândute. Pe zi

 

Am devenit microbist cu acte într-o seară de noiembrie a anului 1979. Universitatea Craiova juca la Leeds, pe atunci mare forță a Angliei și a Europei. La Craiova, alb-albaștrii câștigaseră cu 2-0, goluri teribile, Balaci cu capul și o bombă a lui Irimescu, dar mulți spuneau că era insuficient. Aveam 10 ani și am luat de bună ceea ce ziceau oamenii mai mari: ne calcă-n picioare englejii, domne!

Aparatul de radio de acasă aveam fo juma de metru cub. Era pe lămpi și-ți trebuia un sfert de oră să se aprindă. Clipocea un beculeț verde, îi zicea ”Ochiul magic”, și când se aprindea beculețul ăla, începea treaba. Țin și acum minte când crainica din studioul de la București a anunțat: ”Vom transmite în direct de la Leeds, Anglia, meciul dintre Leeds United și Universitatea Craiova. Crainic-reporter, Sebastian Domozină”. Craiova a câștigat cu 2-0, prima victorie oficială a fotbalului românesc în patria inventatorilor. Scorul l-a deschis Cârțu, apoi Beldeanu a ridicat vreo 30.000 de englezi în picioare apaludând trasorul în diagonală, din afara careului, care a ditamitat plasa porții lui Leeds. Când s-a stins, la jumătatea anilor 90, Sebastian Domozină și-a spus ultima dorință: ”Aș vrea să mai ascult o dată transmisia de la Leeds”. Meciul de la Leeds a fost certificatul de naștere al Craiovei Maxima.

Ziarist cu acte am devenit în toamna lui 1990. Înainte, în februarie 1990, eram patron de presă. Nu glumesc. Înființasem la Târgu Jiu un săptămânal, ”Renașterea Libertății”. Se purta asta cu libertatea. Alături de Gigi și Adrian Gorun, profesorii cu care făcusem meditații pentru Istorie-Filosofie, încercare nereușită, am pus câte 4.000 de lei și am scos primul număr. Treaba mergea greu, tipografii se uitau urât la noi, ziarul era anti FSN, ne ziceau ”legionari de-ai lui Rațiu”, iar după alegerile din 20 mai, nu a mai mers deloc. Nu prea au mai vrut să ne tipărească.

Așa că pe 1 noiembrie 1990, am luat un tren de noapte, Târgu – Jiu – București, și am scoborât în Capitală. Seara, în Târgu Jiu, o pâine era 4 lei. Când am coborât, la București, se făcuse 8. A fost prima devalorizare din istoria post-decembristă. Cea dintâi colaborare a fost la Expres Magazin, adus de George Stanca. Revista era condusă de Ion Cristoiu. Prima leafă pe cartea de muncă a fost însă la ”Acum”, un săptămânal înființat de Stelian Tănase. Apoi m-am întors la Expres Magazin, un săptămânal teribil, în care semnau Ion Cristoiu, George Stanca, Gică Voicu, Mirel Curea, Nicoleta Roșoga, Ileana Lucaciu, Roxana Lungu, regretatul Daniel Tomescu, Crina Nedelcu și mulți alții față de care mă scuz că nu-i amintesc.

În iunie 1992, Cristoiu a inventat ”Evenimentul Zilei”. M-a luat de la săptămânal și m-a pus șef la sport. Ședințele de sumar cu Ion Cristoiu, mai ales cele de dinaintea apariției ziarului pe tarabe, au fost pentru mulți dintre noi, facultățile noastre de ziariști. Am lucrat cu Stelian Tănase și Ovidiu Ioanițoaia, cu Tolontan și Nistorescu, dar zilele și nopțile petrecute în biroul lui Ion Cristoiu de la Casa Presei, înțesat de pixuri, brichete și ziare vechi, vor rămâne pentru mine un fel de Craiova Maxima, Brazilia 82 și Generația de Aur la un loc.

Am condus ziare și reviste, am și înființat câteva, am fost la Mondiale și Europene și la vreo 7 finale de Champions League.

Rămân fan al presei pe hârtie. Cătălin Oprișan îi mărturisea într-un interviu Mariei Andrieș că ”m-a impresionat un lucru la Jurnalul Național. Daniel Nanu, care era redactor-șef adjunct, intra dimineața în redacție și mirosea ziarele”.

Dar am înființat și acest blog. Ce va cuprinde, veți vedea.

Share:

Comments (9)

 1. alin ionescu

  16 Feb 2017 - 12:04 pm

  Mult succes , Daniel!!!!
  Sunt mandru de tine!
  Iti doresc mult succes!
  Cu drag si stima,
  Alin.

 2. ciprian

  17 Feb 2017 - 11:54 am

  bravo dane, succes!

 3. Gotiu Olivian

  18 Feb 2017 - 8:58 am

  Asteptam si pe acest canal articole marca „Daniel Nanu”
  Mult succes!

 4. Patrut Cosmin

  19 Feb 2017 - 3:08 pm

  Bine ai venit in mediul virtual.Esti un adevărat jurnalist si la fotbal chiar nu ai rival.Stiu ca esti enciclopedie U Craiova si stii toate rezultatele meciurilor din 1976…pana in prezent.Multe succesuri😂😂iti doreste un prieten de 35 ani

 5. Octavian Stăncioiu

  20 Feb 2017 - 12:56 pm

  Frumos. Ce album ați scos în 2005 despre ”tricolori”!

 6. Marius Mladin

  21 Feb 2017 - 2:36 pm

  Bine ai venit in spatiul virtual ! Ma bucur ca ai deschis acest blog. Vom citi de acum încolo interviurile tale, dar mai ales așteptăm cu nerăbdare istorioare din sertarul cu amintiri ai anilor adolescentei noastre

 7. Giuleștino

  23 Feb 2017 - 12:33 pm

  Daniel, succes în demersul tău! Vezi să nu te bagi și în memoriile mele, căci avem ceva viață și amintiri în comun…Glumesc. Eu mi-am deschis un Blog ceva mai demult. http://www.georgestanca.ro, Il vreau cât mai cultural, dar fără fotbal nu pot, am ajuns să depind de extazele oferite de La Liga spaniolă și nu numai… Nu sunt fan nici Barca, nici Real, sunt nebun după ambele și după fotbalul, i-aș zice esențial, piramidal. Nu surogatul dămbovițean, care pute a băligar securistic.Că Ăștia numai aici nu se băgaseră… Cu Fotbalul – Artă . Cel estetic, frumos, ca un nud de Boticelli sau ca o lucrare de Mozart or Haendel. Nu mai zic și de literatura cu care mă hrănesc acum în exces, ca o compensație la urâtul vieți dintr-o Euro-colonie ca România. Evoluez pe coordonate sonate și dilii: De la scârbă la extaz…

 8. Gianina FIORDEAN

  24 Feb 2017 - 2:09 pm

  Felicitari pentru alegerea de a fi in spatiul virtual!
  Mult succes!

 9. TĂTUCU N. IOAN

  08 Mar 2017 - 4:27 pm

  Te vom urmări, te vom citi, pentru că scrii bine! FELICITĂRI!

Add your Comment

Despre mine

"Am devenit microbist cu acte într-o seară de noiembrie a anului 1979. Universitatea Craiova juca la Leeds, pe atunci mare forță a Angliei și a Europei. La Craiova, alb-albaștrii câștigaseră cu 2-0, goluri teribile, Balaci cu capul și o bombă a lui Irimescu, dar mulți spuneau că era insuficient. Aveam 10 ani și am luat de bună ceea ce ziceau oamenii mai mari: ne calcă-n picioare englejii, domne!"
Citeste mai mult

Invitatii lui Nanu