*Nicu Stanciu primește emoționat felicitările celui mai valoros antrenor român

Corespondență din BRUXELLES

Nocturna de pe ”Constant Van den Stock” se topește cu ultimele scandări ale fanilor belgieni. Anderlecht a învins Zenit cu 2-0 și e ”cu un pas în optimile Europa League. Stanciu a luminat jocul lui Anderlecht”, scrie, în franceză, un jurnalist vecin la masa presei. Sper că ușor-ușor, belgienii se vor convinge că internaționalul român merită cele 10 milioane de euro pentru care s-a transferat.

Pasa de la primul gol a fost decupată parcă din gama Dobrin – Dumitru – Balaci. Acheampong a arătat tuturor de ce l-a trecut Chelsea în rezervă pe Ivanovici și a deschis scorul. Și drumul lui Anderlecht spre victorie și, probabil, spre calificare. Zenit e cea mai moleșită echipă din cariera lui Mircea Lucescu. O trupă prăfuită, care a avut 67 la sută posesie, dar al cărei cel mai bun om a fost Lodygin. Adică portarul.

 

 

Brazde ca la Moldova Nouă

Antrenorul român apare primul la conferința de presă. Gazetarii iau distanță față de platourile cu sendvișuri și față de oala cu cremă fierbinte de roșii. Lucescu nici măcar nu e nervos. E trist, abătut. Doar dreptunghiurile roșii pe care scrie Unicredit, plasate pe panoul cu sponsorii competiției, mai colorează atmosfera. ”Anderlecht a fost mai bună. A contat și faptul că noi nu am mai jucat un meci oficial de mai bine de două luni. M-a nemulțumit terenul, foarte prost, care a avantajat echipa care s-a apărat mai mult”. Terenul de pe ”Constant Van den Stock” e, într-adevăr, horror. Înaintea partidei, Lucescu a îndesat brazdele de iarbă cu pantofii, de parcă era acum 4 decenii pe la Brad sau Moldova Nouă, când antrena Corvinul… Cine mai știe azi de Corvinul?

Secundul Alexandru Spiridon termină traducerea. Lucescu adaugă. ”Echipa mea a fost de nerecunoscut. Sper să arătăm cu totul altfel peste o săptămână la Sankt Petersburg. Calificarea nu e jucată”. Pe chipurile jurnaliștilor belgieni se vede că nu sunt de acord cu el. Lucescu impune respect, prin carieră, vârstă și prin faptul că vorbește în franceză, fără să mai aștepte intervențiile translatorului.

”Să câștigați titlul!”

În drum spre autocar, ne iese în cale Nicu Stanciu. Lucescu îi întinde mâna și îl bate pe umăr. Stanciu deschide discuția în stil mare, cam ca la pasa pentru primul gol al lui Frank Acheampong. ”Ne-ați terminat cu posesia, ați scos sufletul din noi”. Lucescu nu rămâne dator: ”Bravo! Felicitări pentru cum ai jucat. Aveți o echipă tânără și ambițioasă. Vă doresc din suflet să câștigați titlul în Belgia”. Facem câteva poze. Lucescu se desparte agale ducând cu el victoriile și eșecurile carierei sale de 4 decenii. La cea de antrenor mă refer. Cu cea de jucător, se fac în total vreo 60 de ani.

În autocarul lui Zenit nu prea distingi dacă e oboseală, amărăciune sau indiferență. E întuneric și liniște, atâta tot. Lucescu disecă gafele echipei sale cu Carlo și Massimo, cei doi asistenți italieni. Sună mobilul. Din ce deduc, e Neli, soția sa. Încearcă să-i alunge tristețea. ”Nu, Neli, știu care e situația. Când să vii la Sankt Petresburg? Vii când poți… După returul cu ei, când poți. Bine, te pup, pa-paaa”.

În holul somptuos de la ”Wiltchers”, îl așteaptă Marilu, fata lui Răzvan. Urcă împreună. Apoi, Mircea Lucescu coboară la fel de îngândurat, cu câteva foi sub braț. Carlo și Massimo sunt deja la o masă. Cred că returul de peste o săptămâna a început deja.

Posted in:

2 Comments

  1. Un blog pe care il asteptam de multa vreme.
    Zenit a dezamagit dar poate intoarce calificarea la Sankt Petersburg.
    Din pacate echipa nu prea il ajuta pe Mircea Lucescu. M-a surprins lipsa de determinare a multor jucatori in frunte cu Ivanovici.

  2. apropo corvinul mai exista in inimile multora care au vazut ,minunea”.nu stiu ce s-a intamplat cu zenit dar nu vad schimbari mari fata de inceputul campionatului.cred ca nea mircea are multe de tras cu conducerea ,jucatorii mentalitatea…si ii va fi greu de data asta.echipa inca este rigida si boema.stanciu si chipciu inca sunt asteptati sa-si schimbe mentalitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *