”CU DINAMO MINSK A FOST ORDIN SĂ-I BATEM PE RUȘI !”
aprilie 25, 2017

”CU DINAMO MINSK A FOST ORDIN SĂ-I BATEM PE RUȘI !”

Azi se împlinesc 33 de ani de la semifinala Cupei Campionilor dintre Dinamo și FC Liverpool. Costel Orac reface filmul acelor ani.

– Se împlinesc pe 25 aprilie 33 de ani de la returul semifinalei cu Liverpool.

– Da? Pe 25? Uite, asta am uitat. Știam că în aprilie, dar data exactă nu o mai țineam minte. 33 de ani… Câtă vreme s-a scurs!

– După ce ați pierdut la Liverpool cu 1-0, mai credeați în calificare?

– Să știi că încă mai credeam. Nu uita că în urmă cu două tururi eliminaserăm pe Hamburg, care era deținătoarea trofeului. Am câștigat atunci cu 3-0 la București, un meci fabulos pe fostul ”23 August”.

 

*Echipa care a început meciul cu Dinamo Minsk: Ion Marin, Mulțescu, Movilă, Augustin, Alexandru Nicolae, Moraru (sus). Țălnar, Stănescu, Dragnea, Rednic, Orac (jos)

 

”A fost ceva impresionant când au cântat imnul lor”

– Goluri Augustin, Mulțescu și Orac.

– Da. La Liverpool ne-a fost mai greu înainte de meci, când tot stadionul a cântat acel imn extraordinar al lor. La vremea aceea, e 1984, nu erau multe echipe care să aibă un imn al lor și cu atât mai puțin un imn pe care să-l cânte tot stadionul. A fost ceva impresionant.

– Vi s-a promis o primă deosebită?

– Cu Liverpool, nu cred. Nu îmi amintesc exact, dar nu a fost ceva ieșit din comun. La meciul din ”sferturi”, cu Dinamo Minsk s-a mobilizat toată lumea.

*Cornel Orac pozează cu fanioanele marilor meciuri cu Hamburg și Liverpool

 

”Dăscălescu a promis o masă oficială”

– Adică?

– Păi, a venit inclusiv Constantin Dăscălescu, era prim-ministru, pe atunci, și a zis că partidul ne cere să-i batem pe ruși! Ne-a promis o primă specială și o masă dată de el. Au fost și Postelnicu, cred că a fost și generalul Pleșiță, șeful SIE, și asta ne cereau toți: ”Să-i bateți pe ruși!”.

– Și care a fost prima pentru eliminarea lui Dinamo Minsk?

– Măi, Daniele, cred că vreo 14.000… În mână. Parcă 21.000 impozabili.

– Se plătea impozit?

– Cum, nu? Se plătea.

– A dat Dăscălescu masa?

– Nu a mai dat nimic! A promis că mergem la el, că e o masă dată în calitate de prim-ministru, dar nu a mai fost nimic. În general, să știi, ei se cam țineau de cuvânt. De data asta, Dăscălescu nu a mai respectat ce a promis.

– Cum îți amintești returul cu Liverpool?

– În dimineața meciului a început să plouă. Ne-am spus, ”uite, mă, vremea e pentru ei!”. Dar tot credeam că-i vom puteam elimina. Au deschis repede scorul, apoi eu am egalat din lovitură liberă. Am intrat la pauză cu 1-1. Aveam nevoie de două goluri să mergem în finala Cupei Campionilor.

 

*Orac și farfuria făcută cadou de FC Liverpool

 

CITIȚI MÂINE:

– De ce a ratat Dinamo finala Cupei Campionilor

– Amintirile lui Cornel Dinu

 

Share:

Add your Comment

Despre mine

"Am devenit microbist cu acte într-o seară de noiembrie a anului 1979. Universitatea Craiova juca la Leeds, pe atunci mare forță a Angliei și a Europei. La Craiova, alb-albaștrii câștigaseră cu 2-0, goluri teribile, Balaci cu capul și o bombă a lui Irimescu, dar mulți spuneau că era insuficient. Aveam 10 ani și am luat de bună ceea ce ziceau oamenii mai mari: ne calcă-n picioare englejii, domne!"
Citeste mai mult

Invitatii lui Nanu