STENOGRAMA PRIN CARE DACĂ NU BĂTEAM DANEMARCA ÎN 1989, CEAUȘESCU AR FI DESFIINȚAT STEAUA ȘI DINAMO!
martie 26, 2017

STENOGRAMA PRIN CARE DACĂ NU BĂTEAM DANEMARCA ÎN 1989, CEAUȘESCU AR FI DESFIINȚAT STEAUA ȘI DINAMO!

 O stenogramă din arhivele PCR dezvăluie ce ar fi pus la cale Nicolae Ceaușescu dacă „tricolorii” nu se calificau la Coppa del Mondo

Pe 11 octombrie 1989, Danemarca ne bătea cu 3-0 la Copenhaga și punea hățurile pe calificarea la Campionatul Mondial din Italia. Era o grupă de 4, cu România, Danemarca, Bulgaria și Grecia. Doar o echipă mergea la turneul final. Urma, pe 15 noiembrie, meciul crucial cu danezii de la București, în care „tricolorii” aveau o singură variantă: victoria.

Eșecul crud de la Copenhaga a creat un adevărat seism în România. S-a ajuns până acolo, încât partida a fost tocată într-o ședință aprigă a Comitetului Politic Executiv al Partidului Comunist Român! Stenograma explozivă a fost publicată acum câțiva ani în revista „Sport Magazin” sub semnătura lui Teodor Burnar și a fost extrasă din Arhivele Naționale Istorice Centrale. La ședință au participat nume grele din ierarhia PCR, precum Emil Bobu, Elena Ceaușescu, Lia Ciobanu, Constantin Dăscălescu, Manea Mănescu, Ștefan Andrei, Constantin Olteanu, Suzana Gâdea, Ana Mureșan, Tudor Postelnicu. În frunte cu, bineînțeles, „cel mai iubit fiu al poporului”, Nicolae Ceaușescu.

Interesant, nea Nicu și ”academiciana de renume mondial” văzuseră meciul și erau cătrăniți foc după usturătoarea înfrângere. Elena Ceaușescu știa chiar de la ce cluburi proveneau jucătorii, inclusiv că Gică Popescu juca la Universitatea Craiova! Enervat după prestația slabă a jucătorilor, Nicolae Ceaușescu a amenințat că va desființa Steaua și Dinamo, în cazul în care „tricolorii” nu ar fi câștigat meciul retur!

Un lucru asemănător s-a întâmplat în Bulgaria, în 1985, când după incidentele din finala Cupei, cele două meri rivale, ȚSKA și Levski, au fost desființate! Numele le-au fost schimbate în Sredeț, respectiv Vitosha. Mai mulți jucători, inclusiv marele Stoicikov, au fost suspendați pe viață. După un an s-a revenit asupra acestei decizii.

Citiți incredibila stenogramă, cu mențiunea că intertitlurile îmi aparțin.

Stenograma ședintei Cp Ex al CC al PCR din ziua de 12 octombrie 1989

Tov. Nicolae Ceaușescu: Ați văzut, aseară, ce s-a întâmplat cu meciul de fotbal!? Mi se pare că se ocupă un membru al guvernului de sport.

Tov. Constantin Dăscălescu: Pur și simplu lipsă de organizare.

 

Elena Ceaușescu: „Ne-au făcut de râs!”

Tov. Elena Ceaușescu: Dar nici nu este nevoie să se ocupe un membru al guvernului. Au jucat foarte prost.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Are și guvernul o răspundere. Guvernul răspunde și de sport, și de cultură. Asta este legea! Trebuia să mergem și să mâncăm ”bătaie” cu 3-0?!

Tov. Elena Ceaușescu: În orice caz ne-au făcut de râs.

 

Nicolae Ceaușescu: ”Dacă nu câștigă cele două puncte, desființăm cluburile!”

Tov. Nicolae Ceaușescu: I-am spus și lui Bobu că dacă aici, nu câștigă cele două puncte, pur și simplu desființăm cluburile care au dat jucătorii în echipa națională. Să le comunicați și celor de la Interne – le-am spus și eu la telefon – , armata este și ea aici?, au avut și ei jucători.

Tov. Silviu Curticeanu: Tovarășul Milea nu este prezent la ședință, fiind la Buzău, la alegeri.

Tov. Nicolae Ceaușescu: O să audă. Repet, desființăm toate cluburile care au dat jucători, dacă aici nu câștigă.

Tov. Elena Ceaușescu: Armata a dat numai doi jucători, unul este de la ”Universitatea”, iar restul, toți, de la ”Dinamo”…

 

*Stenograma ședinței Cp Ex, din 12 octombrie 1989. Reproducere Sport Magazin

 

”Nu am știut așa ceva. Țin minte însă că meciul s-a disputat într-o stare de mare tensiune. Emil Bobu a vrut să țină o ședință cu toți jucătorii, dar eu l-am rugat pe Valentin Ceaușescu să renunțe la idee. Astfel, ne-a băgat în ședință doar pe noi, antrenorii, și, cred, pe cei din conducerea federației. Ne-a spus să învingem pentru Ceaușescu, pentru partid și pentru popor”.

Emeric Ienei, antrenorul naționalei României la acea vreme

”Incredibil! Este adevărată stenograma asta? Îmi amintesc că s-a creat o adevărată stare de urgență în jurul meciului de atunci cu Danemarca… Din ce aud, Elena Ceaușescu avea ce avea mai mult cu Dinamo, decât cu Steaua”

Mircea Lucescu, în 1989 antrenor la Dinamo București

Danemarca – România 3-0 (2-0)

11 octombrie 1989, Copenhaga, stadion „Parken”, spectatori: 45.000

Au marcat: K. Nielsen (4), B. Laudrup (27), E. Povlsen (84)

Danemarca: Schmeichel – Sivebaeck, L. Olsen, I. Nielsen (46, P. Larsen), Heintze – J. Jensen, K. Nielesen, M. Laudrup – Bartram, E. Povlsen, B. Laudrup. Antrenor: Sepp Piontek

România: Lung – Iovan, Rednic, Andone, Klein – Sabău (64, Lupu), Gh. Popescu, Mateuț, Rotariu – Cămătaru, Hagi. Antrenor: Emeric Ienei

Arbitru: Claude Bouillet (Franța)

 

Pe 15 noiembrie, în Ghencea, România a învins Danemarca, scor 3-1, și s-a calificat, după 20 de ani, la Campionatul Mondial.

Share:

Add your Comment

Despre mine

"Am devenit microbist cu acte într-o seară de noiembrie a anului 1979. Universitatea Craiova juca la Leeds, pe atunci mare forță a Angliei și a Europei. La Craiova, alb-albaștrii câștigaseră cu 2-0, goluri teribile, Balaci cu capul și o bombă a lui Irimescu, dar mulți spuneau că era insuficient. Aveam 10 ani și am luat de bună ceea ce ziceau oamenii mai mari: ne calcă-n picioare englejii, domne!"
Citeste mai mult

Invitatii lui Nanu