”DOMNUL TALPAN PREA LE ȘTIE PE TOATE”
februarie 22, 2017

”DOMNUL TALPAN PREA LE ȘTIE PE TOATE”

Partea a doua a interviului cu Alex Chipciu, în care internaționalul de la Anderlecht vorbește despre Steaua, despre echipa națională și despre returul de mâine seară cu Zenitul lui Mircea Lucescu

La ieșirea din baza de pregătire a lui Anderlecht, dincolo de poarta culisabilă, o mână de fani îl așteaptă pe Alex Chipciu. La volan e Nicolae Stanciu, Chipciu stă în dreapta. Internaționalul român coboară geamul și dialoghează cu ei. Au venit care pentru autografe, care pentru un tricou cu numărul 11 pe spate. Limuzina se pierde apoi pe străzile din Bruxelles, capitala selectă a Belgiei și a Europei, un oraș în care, de o bună bucată de vreme, militarii patrulează la fiecare pas, cu armele agățate de gât. Printre atâtea uniforme de camuflaj, parcă și simpaticul Maneken Pis, statueta-simbol a orașului, și-a mai pierdut exuberanța. Fără nici o legătură cu ideea de mai înainte, despre Alex Chipiciu un ziarist belgian a scris că e soldatul cu care poți să pleci oricând la război.

– Batem Danemarca, Alex?

– Altă șansă nu avem. Trebuie să rămânem în cursă măcar pentru locul 2. Aș vrea să văd însă mai multă atmosferă pozitivă în jurul echipei naționale. Suporterii au fost învățați cu rezultatele Generației de Aur, acea generație excepțională, dar care a trecut. Uite, generația lui Mutu și Chivu a fost făcută praf că a obținut două egaluri cu Franța și Italia la Euro 2008.

– Au fost criticați pentru jocul prestat și mai ales pentru că nu au învins o echipă a Olandei care folosise multe rezerve în ultimul joc din grupă.

– Și a fost mare dramă ca nu s-a calificat România dintr-o grupă cu Olanda, Franța și Italia… Sau uite, cu noi, acum la Euro. Am făcut 1-1 cu Elveția și am fost criticați. Deși în orice moment ne uităm, vom vedea că Elveția are jucători mai bine cotați. Iar o chestie din asta negativă ne influențează și pe noi. Când eram la Steaua, se scriau atâtea despre mine, se amintea tot timpul că am cel mai mare salariu… Și dacă nu citeam, tot îmi spuneau cunoscuții ”vezi că s-a scris aia, vezi că a mai apărut nu știu ce”… Să nu afli nimic, ar însemna să stai închis într-o cameră.

”Succesele nu se șterg prin hotărâre judecătorească!”

– Acum citești ziarele?

– Pe net, sigur. La tv mă uit rar, am canalele din țară, dar când am timp în special la meciurile din campionatul românesc mă uit. Dar e jenant să vezi meciuri cu 100 de oameni în tribună. Aici, și la partidele cu echipele cele mai slabe, stadionul e full, chiar și la liga a doua sunt meciuri cu arena plină.

– Am văzut că ai dat declarații împotriva demersurilor lui Florin Talpan.

– Eu nu am ceva personal cu dânsul, dar fiecare are dreptul la o opinie. Am văzut și foști mari jucători ai Stelei care au declarat că Steaua lui Gigi Becali nu e Steaua lor. Dar domnul Talpan prea le știe pe toate. A cerut ligii și federației să nu mai admită Steaua la meciuri, acum aud că vrea să se ocupe și de echipa de fotbal. Nu îl înțeleg. Eu rămân cu bucuriile strânse acolo, cu succesele cu cele vreo 40 de meciuri în cupele europene, alea nu se pot șterge prin nu știu ce hotărâre judecătorească. Eu fără Steaua, poate nu mai eram la Anderlecht.

Despre meciurile cu Mircea Lucescu

– Cine va câștiga campionatul în Belgia?

– Eu sper că Anderlecht. FC Bruges e o echipă puternică, jucătorii lor au experiență, sunt mai maturi, dar ca valoare eu zic că suntem mai buni. Sistemul de joc de aici e la fel ca în România, de fapt cei de acasă au preluat modelul de aici, cu înjumătățirea punctelor, cu tot.

– Te așteptai să bateți Zenitul cu 2-0?

– Credeam în victorie. E un scor bun pentru retur și suntem conștienți că echipa lui Nea Mircea Lucescu nu a depus armele. S-ar putea să fie și foarte frig, ceea ar fi un avantaj pentru ei. A fost o onoare pentru noi, încă de la tragerea la sorți m-am gândit la asta. E unul dintre cei mai mari antrenori. Eu nu am vorbit cu dânsul, Nicu s-a întâlnit la vestiare și mi-a spus că l-a felicitat. A venit și la echipa națională să ne încurajeze, înainte de meciul cu Irlanda de Nord, înainte de Campionatul European, am apreciat cu toții lucrul acesta. Din păcate, ori noi, ori dânsul vom avea de pierdut în returul de la Sankt Petersburg. Sperăm să nu fim noi aceia.

*Alex Chipciu a dat autograf pe un tricou mai vechi al lui Anderlecht, din colecția lui Mugur Onofrei

Share:

Add your Comment

Despre mine

"Am devenit microbist cu acte într-o seară de noiembrie a anului 1979. Universitatea Craiova juca la Leeds, pe atunci mare forță a Angliei și a Europei. La Craiova, alb-albaștrii câștigaseră cu 2-0, goluri teribile, Balaci cu capul și o bombă a lui Irimescu, dar mulți spuneau că era insuficient. Aveam 10 ani și am luat de bună ceea ce ziceau oamenii mai mari: ne calcă-n picioare englejii, domne!"
Citeste mai mult

Invitatii lui Nanu