”MEREU MI-AM ANALIZAT ȘI ANTICIPAT VIAȚA. EȘECURILE ASTEA NU LE-AM PUTUT ANTICIPA”
februarie 24, 2017

”MEREU MI-AM ANALIZAT ȘI ANTICIPAT VIAȚA. EȘECURILE ASTEA NU LE-AM PUTUT ANTICIPA”

Interviu exclusiv cu Mircea Lucescu, după Zenit – Anderlecht 3-1, meci în care Il Luce a pierdut calificarea în minutul 90!

E 7 și jumătate în România, o oră mai târziu la Sankt-Petersburg. Zenit a ratat calificarea în ”optimile” Europa League în ultimul minut, moment în care conducea cu 3 la 0, anulând înfrângerea, 0-2, de la Bruxelles. Am fost la Bruxelles săptămâna trecută. La conferința de presă, Mircea Lucescu a fulgerat sala cu privirea sa albastră și tăioasă și a anunțat: ”La retur, echipa mea va arăta altfel”. Imediat cum autocarul lui Zenit a parcat în fața hotelului în care formația rusă a stat la Bruxelles, Lucescu i-a luat pe cei doi secunzi italieni și a început pregătirea meciului de aseară.

Zenitul conducea cu 3-0, mai erau câteva secunde și meciul trecea de minutul 90. Dar acel minut 90 i-a fost din nou fatal lui Mircea Lucescu. Thelin a marcat golul calificării lui Anderlecht, o izbândă în care, după cum se jucase, nu credea nici Mama Omida a belgienilor, în caz că au așa ceva. Bine măcar că Anderlecht e echipa lui Stanciu și Chipciu!

L-am sunat pe Mircea Lucescu în toiul dimineții. ”Stai liniștit, n-am dormit toată noaptea”. Aș vrea să vă spun că își revenise. Nu e așa. Lucescu vorbea cu o voce joasă, pierdută parcă peste noapte. Replicile de mai jos sunt poate o demonstrație despre cum să-ți găsești puterea de a merge înainte, zi cu zi. După un meci ca ăsta. Sau mai ales după un meci ca ăsta.

Lucescu antrenează din 1979. Ceaușescu era în plină putere, la alimentare se găseau Kent, Pepsi și coniac scump, pe TVR rula Dallas. La vară, Mircea Lucescu va împlini 72 de ani.

– Vă deranjez, vă salut…

– Stai liniștit, nici măcar nu am apucat să adorm. Incredibil ce mi s-a putut întâmpla! Ce greșeli au putut face la gol, acolo, pe dreapta, apoi în careu, nici unul dintre ai mei n-au sărit… Nu înțeleg cum s-au rătăcit. Aveam 3 la 0, Anderlecht era o echipă prăbușită.

– Ce le-ați spus în vestiar, după meci?

– Ce să le spun? I-am felicitat pentru faptul că au ajuns să anuleze scorul din tur și i-am încurajat să ne concentrăm pentru campionat.

– Dumneavoastră ce ați făcut după meci? Se poate trece peste o astfel de noapte?

– Se poate, se poate… Ce altceva am de făcut? Eu mereu am încercat să-mi analizez și să-mi anticipez viața. Încă de când plecam la școală dimineața înfulecând o felie de pâine, nici măcar unsă cu unt, de cele mai multe ori. Dar înfrângerile de care am avut, din nefericire, parte, precum asta de aseară, nu le-am putut anticipa.

– Prețul eșecului e singurătatea?

– Da, așa am spus. Astăzi vine însă Neli la Sankt Petersburg și îmi va fi mai ușor.

– Ce se întâmplă dacă vine doamna Neli?

(Râde pentru prima dată). Înseamnă că nu mai sunt singur. Cu ea îmi e mai ușor să o iau de la capăt, să gândesc meciul de peste o săptămâna, cu ȚSKA Moscova. Ce altceva am de făcut? Să merg în Hawai, în Seychelles? Să stau sub o umbrelă? Asta e simplu. Dar nu aș suporta. Le-am și declarat celor de la Marca în interviul care a apărut săptămâna asta, că voi antrena cât voi mai avea pasiune. Pasiunea mea nu dispare nici chiar când iau gol în ultimul minut al unui meci în care aveam calificarea aproape în buzunar. Uite, înainte să mă suni, mă uitam la rezumatul meciului. Peste câteva ore, mă voi ocupa de pregătirea meciului cu ȚSKA… Bine, hai, la revedere!

Share:

Comments (5)

 1. palcau ovidiu

  24 Feb 2017 - 9:45 am

  din pacate proverbialul ghinion al lui nea mircea a iesit din nou la suprafata.sper ca rusii sa-l lase macar un an sa-si continuie munca.succes.

 2. Flaviu

  24 Feb 2017 - 4:18 pm

  La meciul Corvinul-Sarajevo din Cupa UEFA 82-83 , la 4-2 pt Corvinul , Miși Klein a ratat cu poarta goală prin minutul 60 si ceva.. Miși nu jucate titular pt ca era racit si a intrat in locul lui Dorin Nicsa , care jucase bine, dar făcuse fisura de peroneu.. Apoi s-au primit 2 goluri pe final din 2 contraatacuri.. La nenorocitul de meci cu Irlanda N din noiembrie 1985, fundașul dreapta n irlandez Nicoll , a scos de trei ori mingea din fata portii goale, pe lângă alte ocazii.. La Dinamo -Sampdoria in martie 1989 , la 1-0, Raducioiu a ratat o ocazie mare in min 88, apoi Nicolae a greșit si Vialli a egalat plecand de la limita ofsaid-ului.. In retur a fost 0-0.. Asta vorbind doar de anii 80.. Apoi , in Udinese- Brescia 2-2 in returul Serie A 92-93, Raducioiu ( care marcase ambele goluri ale Bresciei) , a ratat un 11 m in min 90.. Daca ar fii marcat Brescia s-ar fii salvat in final de la retrogradare ( in dauna lui Udinese).. A avut ceva ghinioane nea Mircea, de-a lungul timpului..

  • palcau ovidiu

   27 Feb 2017 - 7:25 am

   misi nu jacase pentru ca avusese o entorsa grava si in momentul executiei picirul cu pricina a alunecat.de fapt trebuia sa intre tarnaveanu care in momentul anuntului a fugit la vestiare.vremuri…

 3. catenaccio

  24 Feb 2017 - 11:06 pm

  noroc se antreneaza, ghinionul niciodata.

 4. Flaviu

  27 Feb 2017 - 1:27 pm

  Da, ai dreptate Palcau Ovidiu, ce vremuri… Cât privește entorsa lui Miși , poate ca așa e, deși eu rețin ca era răcit, oricum are mai putina importantă , eram un puști atunci si posibil sa gresesc.. Dar ce echipa făcuse Lucescu la Hunedoara!!! O Barca de azi, in miniatura !! Cu un joc ofensiv modern, cu intrări ale fundasilor laterali, cu posesie, schimburi de locuri si cu premeditarea tururor miscarilor echipei.. Corvinul avea ezitari defensive, dar a fost o echipa cu un joc ofensiv de excepție si un mediu in care s-au format fotbaliști adevarati .. Meritul lui nea Mircea este imens ( alături binenteles de contribuția staff-ului )

Add your Comment

Despre mine

"Am devenit microbist cu acte într-o seară de noiembrie a anului 1979. Universitatea Craiova juca la Leeds, pe atunci mare forță a Angliei și a Europei. La Craiova, alb-albaștrii câștigaseră cu 2-0, goluri teribile, Balaci cu capul și o bombă a lui Irimescu, dar mulți spuneau că era insuficient. Aveam 10 ani și am luat de bună ceea ce ziceau oamenii mai mari: ne calcă-n picioare englejii, domne!"
Citeste mai mult

Invitatii lui Nanu