OMUL CARE I-A LĂSAT PE OLTENI FĂRĂ CĂCIULI ÎN PLINĂ IARNĂ
februarie 20, 2017

OMUL CARE I-A LĂSAT PE OLTENI FĂRĂ CĂCIULI ÎN PLINĂ IARNĂ

Azi e ziua lui Gheorghiță Geolgău. S-a născut, de fapt, pe 19 februarie 1961, dar în acte e trecut pe 20. Geolgău a fost mezinul Craiovei Maxima. Închipuiți-vă, în ziua golului fabulos din prelungirile cu Bordeaux, care a dus Știința către ”sfertul” de finală cu Kaiserslautern, nu împlinise 22 de ani!

Geolgău e autorul unora dintre cele mai importante goluri din istoria fotbalului craiovean și a celui românesc deopotrivă. Am amintit de cel cu Bordeaux. La Kaiserslautern a marcat golul de 3-1, într-un moment în care nemții, prăvăliți spre poarta lui Lung, lipsea și Ștefănescu, păreau de neoprit. Apoi, neuitatul Zoli Crișan a făcut 3-2, în fața unor adversari paralizați de golul băiatului din Pielești. Gheorghiță, îl cheamă, de fapt, Ion, a marcat alte două goluri mari în meciul cu AS Monaco, un 3-0 de poveste pe ”Central” în 1985, probabil cântecul de lebădă al Craiovei Maxima. În poarta monegascilor era Ettori, cel care apărase poarta Franței lui Platini în cel mai frumos meci din istoria fotbalului, Germania Federală – Franța 8-7 la penalty-uri, semifinala El Mundialului spaniol din 1982. În prelungiri, Franța condusese cu 3-1!

A marcat marele gol de la Bratislava, când naționala lui Lucescu s-a calificat la Euro 84 după o grupă infernală, cu Italia, campioana lumii, Cehoslovacia, Suedia și Cipru. Folclorul fotbalului i-a dedicat atunci celebrul refren

Din Pielești, la Bratislava

Din Craiova, la Buzău

Europa fredonează

Hai, Geolgău, Geolgău, Geolgău!

O poveste de la returul cu Bordeaux. A spus-o Amza Pellea la revelionul 1982, celebrul său scheci pe vremea în care tot poporul lua pauză de sarmale și șpriț la cuvântarea lui Ceaușescu și poantele lui Nea Mărin. Ei bine, Nea Mărin dăduse de belea. Își pierduse căciula când a aruncat-o în aer de bucurie la golul lui Gheorghiță. Nea Mărin nu glumea. Mii de oameni și-au aruncat căciulile de bucurie în acel moment. ”Să vezi comedie, noi le aruncarăm în sus, da ele când veniră înapoi nu le mai nimerirăm unul cu altul”, cam astfel suna una dintre replici. Așa că, de Revelion, celebrul personaj făcea apel să i se aducă înapoi căciula rătăcită. Meciul se jucase pe 8 decembrie 1982. Uite cum i-a lăsat Geolgău fără căciuli pe olteni în plină iarnă. Și alea erau ierni, nu jucăriile de acum!

La returul cu Kaiserslautern, Ghiță a ratat o ocazie mare, prin minutul 75. Și-a făcut o preluare braziliană cu călcâiul, dar a tras peste. Era la 0-0, noroc cu istoricul gol al lui Negrilă din minutul 82. Geolgău a fost invitat acum vreo 2 luni la matinalul lui Dan Filoti de pe Digi. Au pus faza. I-am dat un SMS: ”Dacă dădeai gol, te iertam. Dar ai ratat și de data asta”. M-a sunat după emisiune, am râs și ne-am amintit de Bordeaux, de Kaiserslautern, de Bratislava.

La mulți ani, Ghiță!

Share:

Comments (2)

  1. adrian teodorovici

    22 Feb 2017 - 7:50 am

    Gheorghiță Geolgău, un fotbalist extraordinar! Intr-adevăr, marcatorul unor goluri extraordinare pentru care ar trebuie să-i mulțumim. La multi ani!

  2. Flaviu

    24 Feb 2017 - 3:49 pm

    Din păcate cariera lui Geolgau nu a avut un curs ascendent … A pierdut Euro 84( unde contribuise decisiv la calificare ) din cauza unei accidentări , a pierdut treptat si locul in lotul echipei naționale.. Poate ar fii trebuit sa plece de la Craiova, după destramarea Maximei ( poate supar vreun suporter al Craiovei, spunând asta).. Dar eu cred ca, Geolgau ar fii spus mult mai mult in fotbal, in alt context.. Un atacant bun, cu simtul porții, cu forța de patrundere si foarte adaptabil dpdv tactic..

Add your Comment

Despre mine

"Am devenit microbist cu acte într-o seară de noiembrie a anului 1979. Universitatea Craiova juca la Leeds, pe atunci mare forță a Angliei și a Europei. La Craiova, alb-albaștrii câștigaseră cu 2-0, goluri teribile, Balaci cu capul și o bombă a lui Irimescu, dar mulți spuneau că era insuficient. Aveam 10 ani și am luat de bună ceea ce ziceau oamenii mai mari: ne calcă-n picioare englejii, domne!"
Citeste mai mult

Invitatii lui Nanu